Blogi

Maitsvad retseptid guaraanaga energia saamiseks!

29.03.2023
Maitsvad retseptid guaraanaga energia saamiseks!

1. Brasiilia piimakokteil guaraanaga

Koostis (kahe klaasi jaoks)
1 avokaado
2 banaani
1 spl roosuhkrut (maitse järgi rohkem või vähem!)
500 ml (taimne) piim
2-4 tl guaraanat

Pane kõik koostisained blenderisse ja mikserda kuni saad kreemja ja ühtlase lõpptulemuse. Super maitsev hommikusöögiks!

2. Kuum šokolaad guaraanaga

Koostisained
1 tl kakaopulbrit
200 ml (taimne) piim
1-2 tl guaraana
1 tl mett, suhkrut või agaavisiirupit

Kuumuta pannil piim. Kui see on kuumutatud, valage väike kogus oma tassi. Lisage kakao ja guaraana ning segage hästi, et saaksite tükkideta segu. Järgmisena vala juurde ülejäänud piim ja sega korralikult läbi. Soovi korral võib seda kakaojooki maiustada näiteks mee, suhkru või agaavisiirupiga.

3. Guaraana jäätee

Koostisained
250 ml kuuma vett (70-80°C)
1 tl orgaanilist guaraanapulbrit.
1 tl orgaanilist panelasuhkrut.
1 sidrun.
Jääkuubikud.
Valikuline: värske piparmünt.

Ettevalmistus
Lisage guaraanapulbrile kuum vesi. Lase tõmmata 8-10 minutit.
Lase veidi jahtuda, seejärel lisa suhkur ja ühe sidruni mahl.
Lisa piparmünt ja jääkuubikud.
Nautige!

Jaapani teetseremoonia

15.11.2022
Jaapani teetseremoonia

Jaapani teetseremoonia ajalugu

Kuigi tee oli levinud komme Hiinas juba aastaid enne Kristust, võttis siiski mõned sajad aastad enne kui jaapanlased arendasid välja oma teetraditsiooni, chado või chanoyu. Heiani perioodi (794-1185) kestel ostsid preestrid nagu Saicho ja Kukai teed ja tutvustasid seda Jaapani aadliseisusele, kaasa arvatud imperaator Sagale. Tegelikult saigi imperaator Sagast esimene Jaapani teepatroon. 

Aastal 1214 esitles Eisai (1141-1215) oma raamatut Kissa Yojoki (Teejoomise meditsiinilised eelised) Shogun Minamoto Sanetomole. Eisai oli õppinud Hiinas ja leidnud zen sekti Jaapanist. Ta oli samuti esimene, kes tutvustas Hiina teepakkumise etiketti Jaapanis. Myo-e oli Eisai lähedane sõber ning samuti tutvustas tee meditsiinilisi omadusi. Ta väitis, et pikaealisuse saavutamiseks peaks jooma purustatud teelehti. Myo-e tõlgendas teetseremooniat kui abivahendit zen treeninguks.

Chanoyu tuleneb tegelikult Higashiyama Erast, Jaapani ajaloo kultuurilisest kõrgpunktist. Sel ajal võeti teetseremoonia üle Hiina teeviisist. See hõlmas karamono (vahendid) ja protseduure, mida tunti kui Denchu chanoyu. Selle perioodi teetseremooniad olid laialdasemalt kasutusel uute inimestevaheliste suhete loomisel. Siiski, Hiina teetseremoonia keskpunktilt meelitas tähelepanu Jaapani tee sotsiaalsetelt aspektidelt, muutudes “teeks vahendite nimel”.

See oli kuni Murata Shuko (1423-1502) ajani, mil teetseremoonia vabastati peenutsevate vahendite näitamisest, milleks oli see kujunenud. Zeni õpingute ajal Kyotos mõistis Shuko, et Zenil ja teel on sama olemus. Tema tseremoonia rõhutas vaimsust ja mõistust, mitte niivõrd võõrustaja kuju. Shuko alustas teist teetraditsiooni koos oma tagasihoidlike veendumustega. Usuti, et Yuan Wu, Hiina tark, andis Shukole kalligraafilise kirjarulli, mille Shuko riputas ome teeruumi. Siit tulenevalt arvataksegi olevat põhjus, miks käsikiri ripub igas teemajas kogu Jaapanis.

Shuko jaotas samuti ametliku teeruumi neljaks ja pooleks matipiirkonnaks, mistõttu kutsutaksegi teeruume kakoi (jaotus). Murata Shuko oli wabi-cha teetseremoonia esiisa, kuigi ta ei elanud nii kaua, et näha oma idee rakendamist. Takeno Jo-o (1502-1555), kuulus teemeister Sakaist jätkas wabi-cha tseremooniaga. Ta kasutas Shigaraki, Seto või Bizeni kausse, saviesemeid ja vahendeid pigem kui Hiina esemeid, mis olid muutunud standardiks.

See oli kuni suure teemeistri Sen (Yoshiro) Rikyu (1522-1599) ajani, kui wabi-cha ideaal saavutati. Rikyu, Jo-o õpilane, omas ka poliitilist positsiooni. Esiteks oli ta teemeister Shogun Oda Nobunaga jaoks. Peale tema surma, jätkas Rikyu teemeistrina teenimist Shogan Hideyoshi, esimese Jaapanit ühendava mehe jaoks. 1585 aastal, mil võõrustamise ajal teetseremoonial keisripalees andis imperaator Ogimachi Rikyu´le budismi tiitli koji, et avaldada oma imetlust talle üle teiste teega tegelejate Jaaapanis. Rikyu oli samuti mõningase leviku eest vastutav Jaapani kultuuris. Tema nägemused hõlmasid keraamikat, arhitektuuri, disaini ja eriti tee maailma. Rikyu õpetas ka seitset peamist õpilast, kolm neist olid kristlased.

Üks suurimaid hetki Rikyu elus oli Suur Tee Kogunemine 1. oktoobril 1587 aastal. Hoides Kyoto loodeosa Kitano Shrine, oli Hideyoshi kutsunud kõiki inimesi vaatama kauneid vahendeid, mida teega tegelejad oleksid näidanud. Külalistel paluti kaasa tuua vaid kann kuuma vett ja kauss tee jaoks.

Üle tuhande inimese ilmus kohale ja Hideyoshi tee sai niivõrd otsa, et ta pidi sulgema üheks päevase näituse peale esimest päeva. Ainult neli aastat hiljem, 1591 aastal kerkis Hideyoshi ja Rikyu vahele lahkarvamus. Kuigi selle põhjus on teadmata, teatakse, et Rikyu tegi rituaalse enesetapu 71. eluaastal. Siiski peale Rikyu surma, kurvastas Hideyoshit kalli sõbra ja kolleegi kaotus ja ta kahetses.

Peale Rikyu surma alustasid perekonna nime taastamist tema poeg Shoan ja pojapoeg Sotan. Esialgu töötasid nad Zangetsutei ja Fushinan teemajades Kyotos, mis on nüüd Omotesenke ja Urasenke. Peagi läks Sotan pensionile ja Sotanist sai patriarh. Sotan keeldus erinevate käskijate alluvuses töötamast, alati väites, et tema kohustus oli wabi ja tavaliste inimeste ees. Koshin Sosa anti Fushinan, praegusele Omotesenke; Sen Soshitsu võttis vast Kan-untei, Yuin, ja Konnichian, mis on nüüd Urasenke; ja Ichio Soshu rajas Mushanokoji, mis on nüüd Mushanokojisenke.

See oli kuni 1870-ndateni, kui üheteistkümnenda põlvkonna Urasenke suur teemeister Gengensai Soshitsu, tutvustas laudu ja toole teetseremoonias esmakordselt. Seda tseremooniat nimetatakse ryurei. Ennosai Soshitsu, kolmeteistkümnende põlvkonna Suur teemeister tutvustas teekursuseid koolides, lubades seega naistel esmakordselt osaleda tee ajaloos. Praegune suur Urasenke teemeister, Hounsai Soshitsu, on rajanud Urasenke kabelid paljudes riikides üle maailma.

 

Ettevalmistused teetseremooniaks

Teetseremoonia (chado or sado) on rituaalne rohelise tee pulbrist tee valmistamine ja serveerimine külaliste juuresolekul. Täispikk ametlik teetseremoonia hõlmab einet (chakaiseki) ja kahte tee serveeringut (koicha ja usucha) ja kestab umbes neli tundi, mille kestel võõrustaja hõivab kogu oma oleku sündmuse loomisele, et luua külalistele esteetiline, intellektuaalne ja füüsiline nauding ning meelerahu.

Selle saavutamiseks võib tee võõrustaja või võõrustajanna veeta aastakümneid, et omandada mitte ainult ettenähtud protseduurid tee serveerimisel külaliste ees, aga samuti õppida hindama kunsti, käsitööd, luulet, kalligraafiat, õppida lilleseadet, kokakunsti ja aia hooldamist, samal ajal sisendaes endasse graatsiat, isetust ja osavõtlikkust teiste vajaduste suhtes.

Chaji on täielik tee serveerimine einega. Tegelikult võib iga teetseremoonia puhul võõrustaja veeta päevi, tehes läbi kõik üksikasjad, et see tseremoonia tuleks täiuslik. Läbi tee tunnustatakse igat inimest niivõrd eraldi kui võimalik ja saab, mitte kunagi korrates seda täpselt samuti. Siiski peab iga tee aspekt olema maitsestatud vastavalt sellele, mida see annab osalejatele.

Tseremoonia toimub ruumis, mis on kujundatud ja pühendatud teele. Seda kutsutakse chashitsu. Tavaliselt on see ruum teemajas, asudes residentsist eemal, aias.

Külalised (neli on soovituslik arv) on juhendatud machiai (ooteruumi). Siin hanto (võõrustaja assistent) pakub neile sayu (kuum vesi, mida kasutatakse tee valmistamiseks). Siinoleku ajal valivad külalised ühe oma grupist, kes kujutab endast peakülalist. Hanto juhatab siis külalised, peakülaline otse tema taga, veepritsmeis lilledeta aeda. Seda kutsutakse roji (kasteaed). Siin vabastavad külastajad end maailma tolmust. Siis nad istuvad koshikake machiai (ootepingile), oodates võõrastaja lähenemist, kelle ametlik tiitel on teishu (peremees).

Just enne külaliste saabumist täidab teishu tsukubai (kivikausi), mis on asetatud keset madalaid kive värske veega. Võttes kulbitäie vett, puhastab teishu oma käed ja suu, siis alles läbib chumon (keskvärava), et tervitada oma külalisi kummardusega. Mingeid sõnu ei lausuta. Teishu juhendab hantosse, peakülaline ja teised (selles järjekorras) läbi chumoni, mis sümboliseerib ust räpase füüsilise maailma ja vaimse teemaailma vahel.

Külalised ja hanto puhastavad ennast tsukubais ja sisenevad teemajja. Lükanduks on ainult kolmkümmend kuus tolli kõrge. Siiski kõik, kes sisenevad, peavad kummardama ja tõmbavad küüru. See uks viitab asjaolule, et kõik on võrdsed tee ees, hoolimata sotsiaalsest positsioonist. Viimane isik lukustab ukse.

Teemajas

Ruum on täiesti ilma dekoratsioonideta, välja arvatud alkoov, mida nimetatakse tokonoma. Alkoovi rippkinniti on kakemono (rulljoonistus), hoolikalt valitud võõrustaja poolt, mis paljastab tseremoonia teema. Budismi käsikirjarull on peremehelt ja kutsutakse seda bokuseki (tindijäljed). Iga külaline tutvub rulliga eraldi, siis uuritakse kama (kannu) ja kollet (furo on kaasaskantav tüüp ja ro on selline seade põrandale talvel, mis varustab soojusega), mis pannakse maha enne kui võõrustaja tervitab külalisi. Nad istuvad maha vastavalt oma positsioonile tseremoonia ajal.

Võõrustaja istub ise ja vahetatakse tervitusi, esimesena võõrustaja ja peakülalise vahel, siis võõrustaja ja teiste külaliste vahel. Puusöe tuli läidetakse siis, kui on ro aastaaeg ja peale einet, kui on furo aastaaeg. Ro aastaajal läidetakse sõtkutud viiruk ja sandlipuust viiruk foru aastaajal.

Võõrustaja kutsub oma külalised puhkama aeda või ooteruumi ajaks, mil ta teeb ettevalmistusi teeks. Siis kui külalised on lahkunud, eemaldab võõrustaja rulli ja asendab need lilledega. Ruum pühitakse ja vahendid koicha valmistamiseks tuuakse. Üle kolmeteistkümne erineva eseme kasutatakse. Iga neist on kallis ja käsitletav kunstiobjektina.

 

Vahendid teetseremooniaks

Chawan - teekauss

Võõrastaja vispeldab või segab tee kuuma veega teekausis ja edastab selle külalisele. Koicha, paksu tee korral joovad külalised samast kausist.
Chakin - linane riie kausi pühkimiseks
Chashaku - kulp teepulbri jaoks
Chasen - vispel

Kama - kann.

Kama tuuakse keema söetulele; kama varieerub erinevate kujude vahel.
Mizusashi - veepurk
Kensui - Heitvee anum. Vesi, mida kasutatakse teekausi soojendamiseks või loputamiseks, valatakse keraamilisse heitvee anumasse (kensui).
Hishaku- Bambuskulp. Hishaku kasutatakse värske või keeva vee valamiseks teekaussi; see seisab alusel, mis peamiselt tehtud bambusest.
Natsume- puidust peentee konteiner.

Matcha – Jaapani tseremoniaalne tee

Matcha – see on pulbriks hõõrutud roheline tee

 

Jaapan: teetseremoonia algab

Teetseremoonial tähistab vesi yin ja tuli koldes yang. Pudelis hoitavat vett kutsutakse mizusashi. Kivimaterjalist pudel sisaldab värsket vett, mis sümboliseerib puhtust ja on puudutatud ainult võõrastaja poolt. Matcha (purutee) hoitakse väikeses keraamilises karbis, mida kutsutakse chaire ja mis on omakorda asetatud shifuku (heast siidist kott), mis on asetatud mizusashi ette. Sündmus dikteerib kasutatava tana (alus) tüübi, mida kasutatakse valitud esemete hoidmiseks.

Kui tee serveeritakse päevasel ajal, lüüakse gongi, kui õhtusel, siis kella. Tavaliselt lüüakse või helistatakse viis või seitse korda, see koondab külalised tagasi teemajja. Nad puhastavad käed ja suu uuesti ja taassisenevad nagu ennegi. Nad imetlevad lilli, katelt, kollet ja istekohti.

Võõrustaja siseneb chawan (teekausiga), mis hoiab chasen (teevisplit), chakin (teeriiet), mis on valgest valgendatud linasest riidest ning mida kasutatakse kausi kuivatamiseks ja chashaku (teekulp), sale bambusest kulp, mida kasutatakse matcha jagamiseks, mis omakorda asetseb üle selle. Need on asetatud veepudeli juurde, mis tähistab päikest (yangi sümboolika); kauss on kuu (yin). Naastes ettevalmistusruumi, tuleb võõrustaja tagasi koos kensui (hetveekauss), hishaku (bambusest veekulp) ja futaoki (rohelisest bambusest rest katlakaanele). Ta suleb seejärel ettevalmistusruumi ukse.

Kasutades fukusa (peen siidiriie), mis esindab võõrustaja hinge, puhastab võõrustaja teekarbi ja kulbi. Sügav tähenduse saab leida võõrustaja hoolikast fukusa ülevaatusest, voltimisest ja käsitlemisest, tema keksendumistasandist ja meditatsioonivalmidus on intensiivistunud. Kuum vesi tõstetakse kulbiga teekannu, vispliga uhutakse, teekauss tühjendatakse ja pühitakse koos chakin.

Tõstes teekulpi ja teekarpi, asetab võõrustaja kolm kulbitäit teed külalise kohta teekaussi. Kuum vesi tõstetakse kulbiga katlast teekaussi sellises koguses, mis on piisav, et saada õhuke pasta vispeldades. Ülejäänud vesi lisatakse nii, et pastat on võimalik vispeldada paksu vedeliku taoliseks. Kasutamata vesi kulbist pannakse tagasi katlasse.
Võõrustaja annab edasi kausi peakülalisele, kes kummardab seda vastu võttes. Kauss tõstetakse ja keeratakse käes ringi imetlemiseks. Siis külaline joob veidi teed, pühib kausi ääre ja annab kausi edasi järgmisele külalisele, kes teeb kõike seda sama, mis peakülalinegi.

Kui kõik külalised on maitsnud teed, siis tagastatakse kauss võõrustajale, kes seda loputab. Vispel loputatakse ja teekulp ja teekarp puhastatakse. Kulpi ja teekarpi pakutakse külalistele ülevaatamiseks. Toimub asjade arutelu, esitlemine ja teised vastavad tegevused.

 

Valmistumine lahkumiseks

Tuli tehakse uuesti üles usacha (õhuke tee) tarbeks. See tee loputab suulage ja sümboolselt valmistab külalisi lahkuma tee vaimsest maailmas ja taas sisenema füüsilisse maailma. Pakutakse suitsetamisvahendeid, kuid harva toimub suitsetamine teemajas. Kuid see on märk lõõgastumisest.

Zabuton (patju) ja teaburi (käesoojendajaid) pakutakse. Et avaldada tunnustust usachale, serveeritakse higashi (kuivad maiustused). Usacha ja koicha on valmistatud samal viisil, välja arvatud see, et on kasutatud väiksema kvaliteediga vähem teepuru ja see on jaotatud datlikujulisse puust karpi, mida nimetatakse natsume.

Kokkuvõtlikult väljendavad külalised oma tänu tee eest ja imetlevad võõrustaja kunsti. Nad lahkuvad kui võõrastaja vaatab neid teemaja ukselt.

 

Jaapani dieet ja roheline tee

14.11.2022
Jaapani dieet ja roheline tee

1,14 päev

hommikusöök: jaapani roheline tee
lõunasöök: 2 keedetud muna
1 tassitäis keedetud kapsast
1 klaas tomatimahla
õhtusöök: väiksem keedetud kala

2,13 päev

hommikusöök: jaapani roheline tee leivakuivikutega
lõunasöök: keedetud kala
toorkapsasalat taimeõliga
õhtusöök: 2 keedetud muna, 260 g keedetud loomaliha
toorkapsasalat taimeõliga

3,12 päev

hommikusöök: jaapani roheline tee kuivikutega
lõunasöök: 1 suur praetud kabatšokk (või lillkapsas, või peet) toiduõliga
2 õuna
õhtusöök: 2 keedetud muna, 260 g keedetud loomaliha, toorkapsasalat taimeõliga

4,11 päev

hommikusöök: jaapani roheline tee
lõunasöök: 1 toores muna ( kui ei suuda, siis keedetud või pooltoores)
3 keedetud porgandit taimeõliga
15 g riivitud juustu (1 dessertlusikas)
õhtusöök: puuviljad (banaane ei tohi – parem õunad või tsitruselised)

5,10 päev

hommikusöök: jaapani roheline tee
lõunasöök: suurem keedetud kala
1 klaas tomatimahla
õhtusöök: puuviljad (banaane ei tohi – parem õunad või tsitruselised)

6,9 päev

hommikusöök: jaapani roheline tee
lõunasöök: 1/2 keedetud kana
3 lusikat värsket porgandi-kapsa salatit
õhtusöök: 2 keedetud muna
1 klaas toorest porgandit + toiduõli

7,8 päev

hommikusöök : jaapani roheline tee
lõunasöök: 260 g keedetud loomaliha
puuviljad (banaane ei tohi – parem õunad või tsitruselised)
õhtusöök: Ükskõik mida, peale 3-nda päeva õhtusöögi

1. Mõnikord võib salatites juurvilju asendada kurgiga, ainult mitte tomatiga, ja mitte mingil juhul tarvitada salatit: kurgid + tomatid.
2. Söögikordade vahel võib juua ainult vett: kas tavalist, või mineraalvett, piiramatult.
3. Rohelistest teedest tuleks eelistada rohelist teed riisiga.
4. Peale kehakaalu kaotust 7-8 kg võrra võite kaalus juurde võtmata toituda 2-3 aastat.

Puerh tee - nooruse, ilu ja tervise tee

14.11.2022
Puerh tee - nooruse, ilu ja tervise tee

Eliitteede seas on eriline koht Puerh teel, mis hiina klassifikatsiooni järgi kuulub mustade teede hulka. See on niinimetatud „järelfermenteeruv“ tee, s.t tee, mille lehtedes jätkuvad isegi pärast seda, kui tee on tarvitamiseks valmis, teatud tingimustel biokeemilised muudatused, mis annavad aastatega (aga Puerh, nii nagu ka kollektsioonivein, võib spetsiaalsetes hoiutingimustes laagerduda kümneid aastaid) sellele teele üha tugevama, hõrgu ning kordumatu maitse ja aroomi.

Teed, mida valmistati Yunnani provintsi lõunaosas, veeti iidsetest aegadest saadik kokku ja müüdi Puerhi linnas, mis oli tähtis kaubakeskus. Linna nime järgi saigi tee oma nimetuse. Tänapäeval toodetakse Puerh teed peale Yunnani provintsi veel Sìchuān, Guǎngdōng, Húnán provintsides.

Yunnan — troopiliste laiuskraadide piirkonnas asuv kõrgmäestikurajoon, mida iseloomustab pehme talv ja kuum suvi ning kus on piisavalt sademeid ja palju viljakate muldadega alasid. Siin kasvab palju erilisi teepuid, mille lehtedest (eelisatult – kõige vanemate puude) valmistatakse Puerh teed. Need on unikaalsed teed, mille kvaliteet aja jooksul ainult paraneb. Kui tuua esile analoog piiritusjookidega, siis on Pu erh teed võrreldavad hästi laagerdunud brändiga. Eksisteerib kaks peamist puerh tee liiki: sheng (teised nimetused on tooresjaroheline) ja shu (teised nimetused on küps ja must).

SHENG PUERH TEED. Sheng puerhi (toorerohelise) valmistamisel teepuudelt korjatud lehed kuivatatakse, seejärel läbivad need teatud teised väikesed töötlemise tehnoloogilised etapid ja pressitakse mitmesugustesse vormidesse. Värskeltvalmistatud shengpuerh on, võib öelda, metsikutelt teepõõsastelt korjatud roheline tee. Kuid puerh – see on “elav” tee, milles toimuvad aeglased fermentatsiooniprotsessid, mis kestavad kogu puerh tee säilitamise ajal. Need protsessid toimuvad tänu spetsiaalsetele bakteritele, mis sarnanevad jogurti valmistamisel kasutatavate bakteritega. Kuid neid ei lisata teelehtedesse kunstlikult, vaid need on teelehtedes loomulikul kujul olemas. Just tänu nende bakterite tegevusele toimub õige säilitamise korral puerh tee “järelküpsemine”, see fermenteerub, parandades oma maitset ja aroomi. Arvatakse, et õige säilitamise korral toimub sheng puerhi täieliku fermentatsiooni protsess 15-30 aasta jooksul. Selle aja jooksul muutub lehe värvus hele- või tumerohelisest pruuniks või päris mustaks. Heledast tumedani muutub samuti ka joogi värvus. Kuid puerh tee täielikku fermentatsiooni ei ole sugugi vaja ära oodata, seda enam, et raske on määratleda, mis nimelt on “täielik fermentatsioon”. Ainukeseks faktoriks on tee maitse ja aroom, kuna igal oma puerh tee eluetapil omandab puerh tee uusi maitseiseärasusi. Nii täiesti värske kui ka üheaastane ning samuti 5-aastane sheng puerh on omamoodi huvitavad, kuid kõige hinnalisemateks peetakse vanu puerhisid, mis on laagerdunud 10, 15 ja rohkem aastat.

SHU PUERH TEEDShu puerh – on valmistatud kiirendatud fermentatsiooni tehnoloogia järgi, mis töötati välja 20. sajandi 70. aastatel. Selle tehnoloogia järgi pannakse korjatud teelehed väikestesse hunnikutesse, valatakse väikese koguse veega üle ja kaetakse riidega. Sellistes hunnikutes hakkavad teelehed kiiresti fermenteeruma. Sõltuvalt ühtedest või teistest faktoritest kestab see protsess 40 kuni 120 päeva. Pärast seda teelehed kuivatatakse ja müüakse lahtiselt või pressitakse mitmesugustesse vormidesse. Erinevalt sheng puerhist, mida kohtab lahtisel kujul harva, valmistatakse shu puerhi nii pressitud kui lahtisel kujul. Just nimelt lahtine shu puerh tee on väljaspool Hiinat teesõprade suures ringis tuntud nimetuse all “puerh” tee. Tegelikult on see vaid üks puerh teede variantidest. Shu puerh teel on magusavõitu magus maitse ja iseloomulik maaaroom, mõnikord puu, pähklite, karamelli, siirupi jms nootidega. Värskel puerhil võib maalõhn olla küllaltki tugev, kuid mõne aasat jooksul see kaob. Sellisel moel laagerdumine harmoniseerib ja mahendab samuti ka shu puerhi, kuigi protsessi mõju sellele teele ei ole nii suur nagu sheng puerhile.

Pu Erh teede kasulikud omadused

Vanas Hiinas kasutati ja hinnati Pu Erh teesid just nende tervendavate omaduste tõttu. Tavaliselt joodi puerh teed söömise ajal või pärast söömist (eriti rasvase toidu korral), kuna sellel teel on võime alandada kolesterooli taset, kõrvaldada seedimatust või kõhulahtisust. Ja tõepoolest, tee osutab organismile tugevat seedetegevust mõjutavat ja seda tugevdavat toimet, suurendades märgatavalt süljeeritust. See tee soodustab kõhnumist, mida tõestavad 1990. aastal prantsuse meditsiinilis-teadusliku assotsiatsiooni ARMA poolt läbi viidud uuringud. Nendes testides uurisid teadlased Pu Erh tee regulaarse tarvitamise mõju ülekaalulistele patsientidele. Tulemused olid hämmastamapanevad - need patsiendid kaotasid oma kehakaalust 4-7 kg ühe, 5-10 kg kahe ja kuni 12 kg kolme kuu jooksul, mil nad tarvitasid

Pu Erh teed, samal ajal vähenes nende talje 10-31 cm võrra! Pärast nende uurimistulemuste avaldamist hakati Pu Erh teed üha sagedamini kasutama ühe komponendina, sageli ka põhikomponendina, mitmesugustes kaalulangetamise dieetides ja programmides.
Kliinilistes katsetustes näitas roheline Puerh Tuo Cha tee võimet puhastada artereid trombotsüütidest, mis on sageli südamehaiguste põhjuseks.

Tänapäeval on peaaegu neljandik Prantsusmaal tarvitatavast teest roheline Puerh Tuo Cha tee. Selles riigis nimetatakse seda teed “nooruse, ilu ja tervise teeks”, “kosmetoloogiliseks teeks” ja “elu pikendavaks teeks ”. Samuti on see tee väga populaarne Jaapanis, jaapanlased on aga tuntud oma ülinõudlikkuse poolest toiduainete ja jookide kvaliteedi suhtes. Puerh leevendab efektiivselt alkoholijoobe tagajärgi.

Kui teha kangem teetõmmis, siis võib selle abil vabaneda ka kõige ägedamast seedehäirest. Pu Erh tee pideva tarvitamise tulemusena normaliseerub kehakaal, kaob kõhukinnisus, paraneb naha seisund, toimub organismi “noorenemine”. Pu Erh tee mõjub soojendavalt ja rahustavalt, see sisaldab vähe kofeiini ning seepärast võib seda juua õhtul.

Pu Erh teede valmistamine
Kõige lihtsam Pu Erh tee valmistamise viis on selle tavalises teekannus või tassis tegemine. Ühe inimese jaoks piisab 3-5 grammist (1-1,5 teelusikatäit) kuiva teed 150-200 ml vee kohta. Vee temperatuur peab sheng puerh teede valmistamiseks olema 80-85 °C, shu puerh teede jaoks 100 °C.

1. Tee pesemine. Puistake kuiv tee teekannu (tassi) ja valage vastava temperatuuriga veega üle. 10-20 sekundi pärast kallake vesi ära. Seda vett ei tasu juua! Oodake pool minutit või minuti ja hakake seejärel teed valmistama. Selliselt talitades vabanevad teelehed võimalikust tolmust ja imavad endasse vett, mis võimaldab valmistamisel paremini tee maitsel ja aroomil avalduda.

2. Tee valmistamine. Valage tee uuesti vastava temperatuuriga veega üle, laske 1-3 minutit tõmmata ja valage tee teekannust tassi. Kui te valmistate teed tassis, siis tuleks see valada ümber teise tassi. Vastasel korral tõmbab tee edasi ja võib muutuda kibedaks. Nüüd võib tee maitset ja aroomi nautida. Puerh teed saab valmistada 2-4 korda: valage tee uuesti vastava temperatuuriga veega üle ja valage see pärast valmimist tassi.

Tee valmistamine elaval tulel.
See on väga efektne puerh tee valmistamise viis, mida praktiseeritakse paljudes teeklubides. Sellisel viisil tee valmistamiseks läheb vaja kuumuskindlast klaasist 1,2-1,5 l mahuga läbipaistvat teekannu ja gaasipõletit. Kuumutage vett temperatuurini 90-95°С. Puistake 10-20 g puerh teed teekannu. Pärast vahu tekkimist võtke teekann tulelt. 1-2 minuti pärast võib tee tassidesse valada. Kui te kasutate vee asemel piima, siis saate täiesti vapustava joogi, mida on eriti meeldiv juua külmal aastaajal. Tuleb vaid pöörata tähelepanu järgmisele: puistake tee piima sisse protsessi alguses – las see saavutab konditsiooni järkjärgult. Mida suurema rasvasisaldusega piima kasutate, seda kaloririkkama joogi loomulikult ka saate. Kui te lisate pisut peenestatud ingverit ja protsessi lõpus lusikatäie mett, siis saate veel ühe uue ja unustamatu maitseelamuse. Peamine - ärge laske piima keema tõusta!

Punane Rooibos tee - kofeiinivaba tee

14.11.2022
Punane Rooibos tee - kofeiinivaba tee

Tehniliselt ei ole Rooibos tõeline tee. See tuleneb taimes Aspalathus Linearis, mitte Camellia taimedest, millest toodetakse traditsiooniliselt teed. Nimi Rooibos tuleneb Aafrika slängist hollandikeelsele sõnale “punane põõsas”.

Rooibos taim on väike põõsjas taim, mis kasvab ainult Lõuna- Aafrikas. Põõsas kasvab igal pool ½ kuni 1 meetri kõrguseksja on väga tihedate nõeljate lehtedega. Lehed on rohelised, kuid muutuvad iseloomulikult punaseks peale kääritamist.

Rooibos seemned on väga hinnalised, kuna taim toodab neid vähe. Need seemned tulevad viljast välja niipea, kui see on küps, tehes saagi korjamise raskemaks. Paljud talunikud kontrollivad jätkuvalt sipelgapesasid Rooibosi seemneid otsides.

See on küllaltki õrn taim ja selle harimine ei ole muutunud palju aastate jooksul. Taimed kasvavad lopsakalt, kui neid jäetakse nende looduslikku pinda kasvama. Rooibosi kasvatamine on olnud alati väga looduslähedane ja jääb ka nii tänapäeval.

Kohalikud teavad juba pikka aega, et Rooibosi saab kasutada maitsva joogi valmistamiseks, kuid seda alles “avastati” 1904. aastal Venemaa immigrandi Benjamin Ginsbergi poolt. Ta oli asunik piirkonnas ja leidis tee nii nauditava olevat, et see peaks olema kättesaadav inimestele kõikjal. Ta oli esimene, kes turustas Rooibos teed. 

Rooibos tee on eristatavat punast värvi ja selle maitse on samuti unikaalne oma magusa kergelt pähklimaitsega. Selle meeldiv maitse ja mitmed tervislikud omadused on aidanud Rooibosil muutuda populaarseks teeks üle kogu maailma. Ta on endiselt üsna “uus” aga järjest enam inimesi on hakanud armastama seda unikaalset punast teed.

Rooibosi populaarsus on kasvanud mitte ainult selle imelise värvi ja maitse poolest aga ka kõigi nende imeliste tervisele kasulike omaduste tõttu.

Rooibos ei sisalda kofeiini ja on madala parkainesisaldusega, seega saab seda nautida kogu päeva ilma ebameeldiva kõrvalmõjuta. See muudab samuti selle suurepäraseks teeks rasedatele naisterahvastele ja imetavatele emadele.

Erinevad uuringud on selgitanud välja paljud terviseprobleemid, mida saab ravida Rooibosi teed juues: 
- Leevendab ärritusi, peavalusid, närvipingeid ja unetust.
- Toimib antispasmilise toimeainena, leevendades kõhukrampe ja koolikuid imikutel.
- Saab kasutada heinapalaviku, astma ja ekseemide raviks.
- Otse nahale määrides aeglustab see vananemisprotsesse.
- Tugevdab immuunsussüsteemi. 

Rooibos tee ei sisalda oksaalhapet, nii et seda saavad ohutult kasutada ka inimesed, kel on soodumus neerukivideks.

Tee sisaldab paljusid mineraale nii et seda saab pidada arvestatavaks toitelisaks:

  • Vask
  • Raud
  • Kaalium
  • Kaltsium
  • Floriid
  • Tsink
  • Mangaan
  • Alfa- hüdroksühape (suurepärane nahale)
  • Magneesium 

Rohelise tee kasulikkus tervisele

14.11.2022
Rohelise tee kasulikkus tervisele

Roheline tee ja selle tervislikke kasutegureid on aasialaste poolt nauditud mitmeid sajandeid. Varastest aegadest on olnud roheline tee kõrgelt hinnatud selle meditsiinilise kasutuse tõttu. Uuringud rohelise tee kasulikkus kohta on arenenud kaugele viimastel aastatel ja teaduslikud uuringud saavad nüüd kinnitada 4000 aastat folkloori ja meditsiinilist praktikat Aasias, seda, et roheline tee on võtmeelement hea tervise saavutamisel ja säilitamisel. Sellest, mida teavad aasialased juba sajandeid rohelise tee joomisest, saab nüüd kasu kogu maailm.

Rohelise tee kasulikkus tervisele on varieeruv ja laiaulatuslik. Selle keemiline koostis annab positiivse mõju nii paljudele kehalistele süsteemidele, nii et on kasulik kasutada rohelist teed nende tervislike kasutegurite saavutamiseks.

Antioksüdant

Hiljutised uuringud on näidud seda, et rohelisel teel on palju suurem antioksüdeeriv kaitse, kui hästi tuntud polüfenoolide antioksüdeerivates vitamiinides C ja E.
Kuigi hapnik on vajalik inimese eluks, võib see kahjulik element moodustada aktiivse või vabaradikaaliga hapniku. Aktiivne hapnik võib ühineda kõigega kehas ja oksüdeerida, põhjustades rakumembraanide hävitamise, DNA kahjustusi ja lipiidide oksüdatsiooni (rasv). Kõik see võib viia vähini.

Kuidas suudame ennetada kogu seda ebavajalikku hapikku? Lihtne vastus oleks rohelist teed juues. Rohelise tee antioksüdeerivad omadused on näidanud üles nende toksiidide efektiivset hävitamist. Lipiidide peroksüdeerimine on faktor toidus sisalduvate õlide ja rasvaosakeste riknemisel. Selline riknemine mängib tavaliselt võtmerolli arterosklerootilise mudeli ülesehitamisel. Rohelise tee antioksüdeerivad omadused aitavad sellist riknemist ära hoida.

Vähi ennetamine

Roheline tee ja must tee pärinevad samast teetaimest (Camellia Sinensis), kuid uuringus, kus võrreldi rohelist teed musta teega leidsid uurijad, et roheline tee on 6% enam potentsiaalne antioksüdant. Michael Murry, M.D. seletab, et see on seetõttu, et “roheline tee on toodetud, kergelt aurutades värskelt lõigatud musta tee lehte. Musta tee tootmiseks on lehed oksüdeeritud. Oksüdatsiooni kestel, paljud polüfenooli ained, potentsiaalsed antioksüdandi koostisosad ja vähivastased omadused on hävitatud. Erinevalt mustast teest on rohelisel teel väga kõrge polüfenoolisisaldus.”
Vähivastased omadused tulenevad rohelise tee polüfenoolide blokeeriva toime tõttu vähki põhjustavate koostisosadele ja mõjuvad sama hästi kui efektiivsed kemikaalid, mis neutraliseerivad või püüdvad kinni vähipõhjustajad.

Vähivormid, mille ennetamisel on roheline tee üles näidanud mõningast abi on seedetrakti nagu kõhu-, väikese seedekulgla-, kõhunäärme- ja käärsoolevähk. Samuti on roheline tee näidanud oma ennetavaid omadusi kopsu- ja östrogeeniga seotud vähkide ennetamisel nagu seda on enamus rinnavähke. Riikliku Vähiinstituudi raport leidis et Hiina mehed ja naised, kes joovad rohelist teed on vähenenud riskitasemega söögitoru ja nahavähi arenemisel.

Kolesterooli vähendamine

Kolesterooli on tavaliselt liigendatud kui “paha poissi”, mis põhjustab erinevaid haigusi täiskasvanutel, kuid see on kemikaal, mis on looduslikult olemas ja vajalik meie kehades selliseks oluliseks protsessiks nagu rakumembraanide tootmine ja rakkude sulatamine. Kuid on olemas “hea” kolesterool ja “halb” kolesterool. Uurijad on leidnud, et rohelise tee joomisega “halva” kolesterooli tase väheneb ja teejoojad saavad süüa peaaegu kaks korda rohkem kolesterooli sisaldavaid toiduaineid, kui need, kes ei joo rohelist teed, kuid tarbivad võrdses koguses kolesterooli.

Vererõhu alandamine

Kõrge vererõhk on tuntud kui vaskulaarsüsteemi tõsiste probleemide põhjustaja ja võib viia ateroskleroosini. Ateroskleroos võib viia siis südamehaigusele, rabanduseni ja teiste kardiovaskulaarsete haigusteni. Roheline tee on laialdaselt testitud ja on leitud selle kõrge kasulikkusega vererõhu alandamisel ja südameinfarki saanutele taastumisele kaasa aitamisel.

Antibakteriaalne ja viirusevastane toime

Tee katehhiinid on tugevad antibakteriaalsed ja viirusevastased toimeaineid, mis muudavad selle efektiivseks nii hammaste lagunemise ärahoidmisest kuni HIV viiruse ravimiseni. Uuringutes on roheline tee kaitsnud rotte isegi koolera eest ja on isegi piiranud haiguse levikut. Roheline tee võib aidata kaasa külmetuse ja kõhulahtisuse ravile.

Veresuhkru vähendamine

Umbes 60 aastat tagasi täheldas dr. Minowada Kyoto Ülikoolist, et suhkru tase diabeediga hospitaliseeritud patsientide uriinis oli langenud tähelepanuväärselt perioodil, mil nad osalesid teetseremoonial. Kaasaegne meditsiin uurib ja kinnitab seda.

Teised eelised

Roheline tee koos selle kõikide oluliste keemiliste komponentidega on samuti näidatud paljud teisi eeliseid ja potentsiaalseid kasutusalasid.

- Ennetab ja kiirendab paranemist külmetustest ja gripist.
- Ennetab halba suulõhna. (halitoosi).
- Aitab ennetada ja kergendada teise tüübi diabeeti.
- Blokeerib võtmeretseptoreid allergiliste reaktsioonide tekitamisel.
- Aitab Parkinsoni haiguse all kannatajaid.
- Aeglustab HIV viiruse protsessi.
- Säilitab tervisliku vedeliku tasakaalu.
- Leevendab väsimust ja stressi.
- Naharakkude imuunsüsteemi tõstmine
- Artriidi kergendamine ja ennetamine.
- Vähendab rabanduse riski.
- Ennetab osterporoosi.
- Vähendab suitsetajatel DNA kahjustust.
- Vananemise tunnuste edasi lükkamine.
- Parandab luustruktuuri.
- Ennetab ohtlikku verehüübimist.
- Kalorite põletamine - rohelist teed kasutatakse kasvavalt osana tervislikust dieedist, kuna see võib mängida rolli keha kaalu ja koosseisu kontrollimisel läbi termogeneesi või rasva oksüdatsiooni aktiviseerumisega või mõlemaga korraga. See töötab, suurendades energiakulu ja termogeneetilisi omadusi, mis edendavad rasvade põletamist.

Rohelise tee koostisosade liigendus

Katehhiinid (peamised komponendid)

Vähendab vähi esinemist. Väheneb oksüdatsioon aktiivse hapniku tõttu. Alandab vere kolesteroolitaset. Piirab vererõhu tõusu. Piirab veresuhkru tõusu. Tapab bakterid ja viirused. Võitleb kaariest tekitavate bakteritega.

C- vitamiin

Vähendab stressi. Ennetab külmetust.

B- vitamiini kompleks

Aitab kaasa süsivesikute metabolismile.

r-amino butaanhape

Alandab vererõhku.

Flavonoidid

Tugevdab veresoonte seinu. Ennetab halitoosi (halba suulõhna).

Polüsahhariidid

Alandab veresuhkrut.

Floriid

Ennetab hambaauke.

E- vitamiin

Toimib antioksüdandina. Reguleerib vananemist.

Teaniin (amiinohape)

Annab rohelisele teele sellele omase maitsva maitse

 

Teejoomise tervislikud kasutegurid

14.11.2022
Teejoomise tervislikud kasutegurid

- Roheline ja valge tee võivad võidelda käärsoolevähiga!
- Must tee aitab ära hoida hambakatu moodustumise sinu hammastele.
- Teejoomine soodustab vere voolamist sinu südamearterites.
- Roheline ja must tee võivad ennetada päikesest tulenevat nahavähki, kui seda suukaudselt - tarbida.
- Oolong tee aitab põletada kaloreid! Inimesed, kes joovad viis tassi iga päev, põletavad umbes 87 lisakalorit, nii joomise ajal kui ka terve päeva jooksul.
- Tulenevalt hiljutisest uuringust, võib roheline tee võidelda nahavähiga. Tooted rohelise teega võivad aidata nahahäirete ravil ja ennetamisel.
- Briti uuring näitab, et naissoost teejoojatel on tugevamad luud kui mitte- teejoojatel.
- Tee võib kaitsta rinna-, kopsu-, suu-, kõhu-, söögitoru-, eesnäärme- ja pankreasevähi eest.
- See on näidanud üles vähiga võitlevat toimet peale laboriuuringute arendamist.
- Roheline tee kiirendab su ainevahetust ja aitab sul põletada rohkem kaloreid.
- See võib langetada su kolesteroolitaset.
- Tee võib vähendada riski rabandusele.
- Sel on leitud artriiti leevendavad omadusi.
- See võib edasi lükata vananemise tunnused.
- Tee lisab vedelikku sinu dieedile.
- Must tee sisaldab umbes ½ kuni ¾ kohvis sisalduvat kofeiini ja rohelises tees on umbes 1/10 kuni ½ mustas tees sisalduvat kofeiini. Iga tee on erinev ja kofeiinitase varieerub.