Puerh tee - nooruse, ilu ja tervise tee

14.11.2022
Puerh tee - nooruse, ilu ja tervise tee

Eliitteede seas on eriline koht Puerh teel, mis hiina klassifikatsiooni järgi kuulub mustade teede hulka. See on niinimetatud „järelfermenteeruv“ tee, s.t tee, mille lehtedes jätkuvad isegi pärast seda, kui tee on tarvitamiseks valmis, teatud tingimustel biokeemilised muudatused, mis annavad aastatega (aga Puerh, nii nagu ka kollektsioonivein, võib spetsiaalsetes hoiutingimustes laagerduda kümneid aastaid) sellele teele üha tugevama, hõrgu ning kordumatu maitse ja aroomi.

Teed, mida valmistati Yunnani provintsi lõunaosas, veeti iidsetest aegadest saadik kokku ja müüdi Puerhi linnas, mis oli tähtis kaubakeskus. Linna nime järgi saigi tee oma nimetuse. Tänapäeval toodetakse Puerh teed peale Yunnani provintsi veel Sìchuān, Guǎngdōng, Húnán provintsides.

Yunnan — troopiliste laiuskraadide piirkonnas asuv kõrgmäestikurajoon, mida iseloomustab pehme talv ja kuum suvi ning kus on piisavalt sademeid ja palju viljakate muldadega alasid. Siin kasvab palju erilisi teepuid, mille lehtedest (eelisatult – kõige vanemate puude) valmistatakse Puerh teed. Need on unikaalsed teed, mille kvaliteet aja jooksul ainult paraneb. Kui tuua esile analoog piiritusjookidega, siis on Pu erh teed võrreldavad hästi laagerdunud brändiga. Eksisteerib kaks peamist puerh tee liiki: sheng (teised nimetused on tooresjaroheline) ja shu (teised nimetused on küps ja must).

SHENG PUERH TEED. Sheng puerhi (toorerohelise) valmistamisel teepuudelt korjatud lehed kuivatatakse, seejärel läbivad need teatud teised väikesed töötlemise tehnoloogilised etapid ja pressitakse mitmesugustesse vormidesse. Värskeltvalmistatud shengpuerh on, võib öelda, metsikutelt teepõõsastelt korjatud roheline tee. Kuid puerh – see on “elav” tee, milles toimuvad aeglased fermentatsiooniprotsessid, mis kestavad kogu puerh tee säilitamise ajal. Need protsessid toimuvad tänu spetsiaalsetele bakteritele, mis sarnanevad jogurti valmistamisel kasutatavate bakteritega. Kuid neid ei lisata teelehtedesse kunstlikult, vaid need on teelehtedes loomulikul kujul olemas. Just tänu nende bakterite tegevusele toimub õige säilitamise korral puerh tee “järelküpsemine”, see fermenteerub, parandades oma maitset ja aroomi. Arvatakse, et õige säilitamise korral toimub sheng puerhi täieliku fermentatsiooni protsess 15-30 aasta jooksul. Selle aja jooksul muutub lehe värvus hele- või tumerohelisest pruuniks või päris mustaks. Heledast tumedani muutub samuti ka joogi värvus. Kuid puerh tee täielikku fermentatsiooni ei ole sugugi vaja ära oodata, seda enam, et raske on määratleda, mis nimelt on “täielik fermentatsioon”. Ainukeseks faktoriks on tee maitse ja aroom, kuna igal oma puerh tee eluetapil omandab puerh tee uusi maitseiseärasusi. Nii täiesti värske kui ka üheaastane ning samuti 5-aastane sheng puerh on omamoodi huvitavad, kuid kõige hinnalisemateks peetakse vanu puerhisid, mis on laagerdunud 10, 15 ja rohkem aastat.

SHU PUERH TEEDShu puerh – on valmistatud kiirendatud fermentatsiooni tehnoloogia järgi, mis töötati välja 20. sajandi 70. aastatel. Selle tehnoloogia järgi pannakse korjatud teelehed väikestesse hunnikutesse, valatakse väikese koguse veega üle ja kaetakse riidega. Sellistes hunnikutes hakkavad teelehed kiiresti fermenteeruma. Sõltuvalt ühtedest või teistest faktoritest kestab see protsess 40 kuni 120 päeva. Pärast seda teelehed kuivatatakse ja müüakse lahtiselt või pressitakse mitmesugustesse vormidesse. Erinevalt sheng puerhist, mida kohtab lahtisel kujul harva, valmistatakse shu puerhi nii pressitud kui lahtisel kujul. Just nimelt lahtine shu puerh tee on väljaspool Hiinat teesõprade suures ringis tuntud nimetuse all “puerh” tee. Tegelikult on see vaid üks puerh teede variantidest. Shu puerh teel on magusavõitu magus maitse ja iseloomulik maaaroom, mõnikord puu, pähklite, karamelli, siirupi jms nootidega. Värskel puerhil võib maalõhn olla küllaltki tugev, kuid mõne aasat jooksul see kaob. Sellisel moel laagerdumine harmoniseerib ja mahendab samuti ka shu puerhi, kuigi protsessi mõju sellele teele ei ole nii suur nagu sheng puerhile.

Pu Erh teede kasulikud omadused

Vanas Hiinas kasutati ja hinnati Pu Erh teesid just nende tervendavate omaduste tõttu. Tavaliselt joodi puerh teed söömise ajal või pärast söömist (eriti rasvase toidu korral), kuna sellel teel on võime alandada kolesterooli taset, kõrvaldada seedimatust või kõhulahtisust. Ja tõepoolest, tee osutab organismile tugevat seedetegevust mõjutavat ja seda tugevdavat toimet, suurendades märgatavalt süljeeritust. See tee soodustab kõhnumist, mida tõestavad 1990. aastal prantsuse meditsiinilis-teadusliku assotsiatsiooni ARMA poolt läbi viidud uuringud. Nendes testides uurisid teadlased Pu Erh tee regulaarse tarvitamise mõju ülekaalulistele patsientidele. Tulemused olid hämmastamapanevad - need patsiendid kaotasid oma kehakaalust 4-7 kg ühe, 5-10 kg kahe ja kuni 12 kg kolme kuu jooksul, mil nad tarvitasid

Pu Erh teed, samal ajal vähenes nende talje 10-31 cm võrra! Pärast nende uurimistulemuste avaldamist hakati Pu Erh teed üha sagedamini kasutama ühe komponendina, sageli ka põhikomponendina, mitmesugustes kaalulangetamise dieetides ja programmides.
Kliinilistes katsetustes näitas roheline Puerh Tuo Cha tee võimet puhastada artereid trombotsüütidest, mis on sageli südamehaiguste põhjuseks.

Tänapäeval on peaaegu neljandik Prantsusmaal tarvitatavast teest roheline Puerh Tuo Cha tee. Selles riigis nimetatakse seda teed “nooruse, ilu ja tervise teeks”, “kosmetoloogiliseks teeks” ja “elu pikendavaks teeks ”. Samuti on see tee väga populaarne Jaapanis, jaapanlased on aga tuntud oma ülinõudlikkuse poolest toiduainete ja jookide kvaliteedi suhtes. Puerh leevendab efektiivselt alkoholijoobe tagajärgi.

Kui teha kangem teetõmmis, siis võib selle abil vabaneda ka kõige ägedamast seedehäirest. Pu Erh tee pideva tarvitamise tulemusena normaliseerub kehakaal, kaob kõhukinnisus, paraneb naha seisund, toimub organismi “noorenemine”. Pu Erh tee mõjub soojendavalt ja rahustavalt, see sisaldab vähe kofeiini ning seepärast võib seda juua õhtul.

Pu Erh teede valmistamine
Kõige lihtsam Pu Erh tee valmistamise viis on selle tavalises teekannus või tassis tegemine. Ühe inimese jaoks piisab 3-5 grammist (1-1,5 teelusikatäit) kuiva teed 150-200 ml vee kohta. Vee temperatuur peab sheng puerh teede valmistamiseks olema 80-85 °C, shu puerh teede jaoks 100 °C.

1. Tee pesemine. Puistake kuiv tee teekannu (tassi) ja valage vastava temperatuuriga veega üle. 10-20 sekundi pärast kallake vesi ära. Seda vett ei tasu juua! Oodake pool minutit või minuti ja hakake seejärel teed valmistama. Selliselt talitades vabanevad teelehed võimalikust tolmust ja imavad endasse vett, mis võimaldab valmistamisel paremini tee maitsel ja aroomil avalduda.

2. Tee valmistamine. Valage tee uuesti vastava temperatuuriga veega üle, laske 1-3 minutit tõmmata ja valage tee teekannust tassi. Kui te valmistate teed tassis, siis tuleks see valada ümber teise tassi. Vastasel korral tõmbab tee edasi ja võib muutuda kibedaks. Nüüd võib tee maitset ja aroomi nautida. Puerh teed saab valmistada 2-4 korda: valage tee uuesti vastava temperatuuriga veega üle ja valage see pärast valmimist tassi.

Tee valmistamine elaval tulel.
See on väga efektne puerh tee valmistamise viis, mida praktiseeritakse paljudes teeklubides. Sellisel viisil tee valmistamiseks läheb vaja kuumuskindlast klaasist 1,2-1,5 l mahuga läbipaistvat teekannu ja gaasipõletit. Kuumutage vett temperatuurini 90-95°С. Puistake 10-20 g puerh teed teekannu. Pärast vahu tekkimist võtke teekann tulelt. 1-2 minuti pärast võib tee tassidesse valada. Kui te kasutate vee asemel piima, siis saate täiesti vapustava joogi, mida on eriti meeldiv juua külmal aastaajal. Tuleb vaid pöörata tähelepanu järgmisele: puistake tee piima sisse protsessi alguses – las see saavutab konditsiooni järkjärgult. Mida suurema rasvasisaldusega piima kasutate, seda kaloririkkama joogi loomulikult ka saate. Kui te lisate pisut peenestatud ingverit ja protsessi lõpus lusikatäie mett, siis saate veel ühe uue ja unustamatu maitseelamuse. Peamine - ärge laske piima keema tõusta!