Mate BARAO De Cotegipe Organica Chimarrao 1 kg

Tootekood: MATE152 Kaubamärk: BARAO Laoseis:9 Tarneaeg: 3 tööpäeva

Mate BARAO De Cotegipe Organica - brasiilia biomate tee, 1 kg

Pakendis: 1 kg (vaakum pakk)

Koostis: 100% yerba mate

Tootja: Barao Comercio e Industria de Erva Mate Ltda (Brasiilia)

15,00 € 15,00 €/Kg

Mate BARAO De Cotegipe Organica - brasiilia biomate tee, 1 kg

Pakendis: 1 kg (vaakum pakk)

Koostis: 100% yerba mate

Tootja: Barao Comercio e Industria de Erva Mate Ltda (Brasiilia)

Brasiilia Erva Mate Barao de Cotegipe on alates 1983. aastast tootnud ettevõte Barao Comercio e Industria de Erva Mate. Ettevõtte ja tüürimehe nimi on antud valla auks, kus istandused asuvad. Erva Mate Barao on Lõuna-Brasiilias populaarne chimarróni (chimarrao) sort, mis erineb meile harjunud Paraguay ja Argentina sortidest selle poolest, et see on väga peeneks jahvatatud ega ole laagerdunud. Kui Argentinas ja Paraguays laagerdatakse holly lehti pärast töötlemist kuus kuud kuni kolm aastat, siis shimarronide lehed närbuvad, kuivatatakse ja jahvatatakse vähem kui nädalaga. Tulemuseks on erkroheline paari oksaga jahulaadne segu.

Barao Organica kasvatamisel ei kasutata pestitsiide ja kunstväetisi. Joogil on särav ja värske ürdine maitse koos tuntava magususega. Mahe Brasiilia mate on eriti peeneks jahvatatud, mis annab joogile viskoosse, "kreemja" tekstuuri ning seetõttu tasub mate valmistamisel kasutada laia sõela-lusikaga ja paljude väikeste aukudega bombillasid. Vaakumpakend säilitab värskuse ja iseloomuliku erkrohelise värvuse. Tootja soovitab toodet kasutada 10 päeva jooksul pärast avamist.



Chimarrao

Brasiilias nimetatakse yerba matet erva mateks. Brasiilias erineb erva mate, mida nimetatakse chimarrao— šimarron, valmistamise ja jahvatamise traditsiooniline moodus radikaalselt Argentiina, Paraguai ja isegi Uruguai sortidest. Matepuu lehed ei läbi mitmekuulist kuivatamisetappi, vaid jahvatatakse 5-7 päeva jooksul pärast korjamist, pakendatakse ja tarnitakse klientidele. Taoline ekspresstöötlemine viib selleni, et lehtedes säilib palju klorofülli ja valminud mate on erkrohelist värvi, millega meenutab Jaapani teed matcha.

Brasiilia erva eripäraks on väga peenike, pulbritaoline jahvatus äärmiselt väikese varte sisaldusega.

Chimarrao maitse on kirbe, küllastunud, kibe. Tänu pulberjahvatusele on konsistents õrn,  parkiv, „kreemjas”, aga aroomis domineerivad värskelt niidetud rohu noodid. Tervikuna erineb chimarrao maitse ja aroomi poolest küllaltki tugevalt Argentiina, Paraguai ja Uruguai matest.

Brasiilias kasutatakse chimarrao jaoks spetsiaalse vormiga (kitsa kaelaga) suuri kalebasse, mida nimetatakse cuia, ja pikki laiu lusikaid-bombillasid, milles on palju avasid, mida nimetatakse bomba. Selline komplekt võimaldab juua chimarraot nii, et pole vaja karta bombilla ummistumist pulbritaolisest yerbast. Kuigi isegi sellisel juhul on vajalik teatud vilumus.

Chimarrao valmistamise klassikaline moodus on järgmine: kõigepealt puistatakse kalebassi/cuiasse lusikatäis ervat, kallatakse üle kuuma veega (ligikaudu 75 kraadi), seejärel pannakse bombasse, puistatakse chimarraod, ühtlustatakse see ja vastaspoolele, kuhu on pandudbomba, tehakse vee valamiseks ava.

Soovitame vaadata selle mooduse videot.

https://www.youtube.com/watch?v=DCxPMUfjYwc

https://www.youtube.com/watch?v=_xRPj3QwHUE